2011. június 27., hétfő

Pártos Gyula és Zámbó Géza levélváltása

Újabb forrásközlés, ezúttal a kiszemelt építész, akiknek Zámbó Géza kiskunfélegyházi polgármester írt, Pártos Gyula. Hogy milyen ügyben, (és milyen hangnemben!) az az alábbiakból kiderül.
Az iratok forrása: BKMÖL V. 174/b. II. 1407/1888.


1.)


            „Tekintetes Pártos Gyula úrnak
                                   műépítész
                                               Budapesten
                                               Andrássy út 69. sz.
Folyó évi október hóban volt szerencsém az itteni új templom kijavítása és biztosítására vonatkozó terveket és költségvetést észrevételezés végett Tekintetességednek megküldeni.
Miután ezekre vonatkozólag mind ez ideig választ nem kaptam, bátor vagyok Tekintetességedet felkérni, hogy ezen terveket észrevételeivel együtt hozzám mielőbb visszajuttatni szíveskedjék, hogy a közönséget megnyugtathassam s a kijavításhoz szükséges előintézkedéseket megtehessem.
Kelt Kun-félegyházán 1891. okt. 18.
Ulrich                                                 Zámbó
főjegyző                                             polgámester”

2.)
                        „Tekintetes Pártos Gyula úrnak
                                               műépítész
                                                           Budapesten
Az itteni újtemplom kijavítására és biztosítására vonatkozó tervek és költségvetés mielőbbi visszaküldése iránt a múlt évi december hó 18-án megkeresést intéztem Tekintetességedhez, melyre választ mindez ideig nem nyertem.
Felelősségem tudatában újból kénytelen vagyok Tekintetességedet a leghatározottabban felhívni, hogy a közel 5 hónap óta nála levő terveket és költségvetést a legrövidebb idő alatt juttassa vissza hozzám, nehogy kényszerülve legyek az ügy érdekében oly irányú intézkedéseket tenni, melyek elkerülését magam is lehetőleg óhajtom.
Kelt Kun-félegyházán 1892. február 1.
        Ulrich             Zámbó
        főjegyző          polgármester”

3.)
                      „Tekintetes Dr. Zámbó
                                   polgármester úrnak
Kis Kún félegyháza
Folyó hó 3-án vett becses átiratára mindenekelőtt szabadjon konstatálnom, hogy múlt évi December hó 18ki kelettel én semmiféle sürgető megkeresést nem kaptam és úgy arra választ nem is adhattam.
Arra nézve is szabadjon egy kis rectitificatiot [helyesbítést] kockáztatnom mintha a tervek és költségvetések már közel 5 hó óta volnának nálam, ami már csak a végett sem lehetséges, mert azok csak 1891 Septb hó 23-án állíttattak ki a szakértők által s nekem csak octb 24ki kelettel lettek elküldve és így alig 3 hónap óta vannak kezeimnél.
Megvallom ez is elég idő hogy írásbeli észrevételeimet megtehettem volna, mentségül kérem elfogadni először nagy elfoglaltságomat s másodszor is különösen azt, hogy azon véleményben voltam miszerint tavasz előtt a javítási munkák úgy sem foganatosíttatnak, elég jó kor fogok becses felhivatásuknak megfelelni, ha az Észrevételeimet február hó folytán terjesztem be tekintetes polgármester úrnak.
Becses sürgető átirata folytán egy napig sem akarok késni s azért van szerencsém mellékelve Észrevételeimet az összes iratok és rajzokkal együtt tekintetes polgármester urnak tisztelettel átküldeni.
Budapesten 892. feb. 5-én kiváló tisztelettel
Pártos Gyula
műépítész”

Jegyzet: Pártos mellékeltem megküldte az Észrevételek című jelentését, amelyben konstatálta a Szent István templom hibáit, s javaslatokat is tett a hibák kijavítására. Pártosnak megküldték Czigler Győző és Sigray Jakab jelentését a templom állapotáról. Pártos egyetértett velük abban, hogy az épületen megjelent komoly repedések oka az épület süllyedése, de a leghatározottabban elutasított magától minden felelősséget, hiszen a templomot tőle 1880-ban átvették. Ennek ellenére a város azt fontolgatta, hogy pert indít az építész ellen. A pert nem indították meg, de továbbra is úgy gondolták, hogy Pártosnak érdekében áll, hogy az általa tervezett templom jó karban legyen, ezért a közgyűlés határozata értelmében a következő levelet írta neki a polgármester:

4.)


Pártos Gyula műépítész úrnak
Budapesten
A félegyházi újtemplom kijavítása foganatba vétetvén, erről azzal van szerencsém értesíteni, hogy a folyamatban levő munkálatokat megtekintheti, s amenyiben a javítási munkák keresztülvitele ellen egyben vagy másban kifogása lenne, saját erkölcsi reputátioja érdekében, azt hozzám bejelentheti.
Félegyháza 1892. aug. 20.
Zámbó

Jegyzet: Pártos a levére nem reagált. Teljesen érthető: a várossal soha nem volt jó viszonyban, erre bizonyságként szolgálnak a fentebb közölt levelek is. (Bővebben lásd Kállainé Vereb - Kőfalviné Ónodi szerk. 2010)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése