2014. július 22., kedd

Szalay Gyula előterjesztése, 1908. január 29.

Szalay Gyula előterjesztése a városi hivatalokban levő múzeumi tárgyaknak városi múzeumba leendő elhelyezéséről, Kiskunfélegyháza, 1908. január 29.

"Tekintetes Városi Tanács!
A kiskunfélegyházi Városi Múzeum szervezési szabályrendeletének IV. §. kimondja, hogy a város rendelkezése alatt álló különféle hivatalos helyiségekben létező, vagy később oda kerülő, múzeumba való tárgyak a városi múzeumban helyeztessenek el.
Ennélfogva kérem a Tek. Városi Tanácsot, hogy az említett szabályrendelet IV. § szíveskedjenek végrehajtani és intézkedni, hogy a különféle hivatalok, különösen a városi levéltár, a gazdasági hivatal, a rendőrség a museum régiségi és néprajzi [birtokába?] való tárgyai a múzeum őr hivatalos reményei mellett átszolgáltassanak.
Kiskunfélegyháza, 1908. január 29.
Szalay Gyula
múzeum őr"
[körbélyegző: Városi Múzeum 1902]

Molnár Béla helyettes polgármester 1908. április 4-én utasította Nagyferencz László levéltárnokot és Molnár Ferenc városgazdát, hogy a tárgyak jegyzékét készítse el.
(Bács-Kiskun Megyei Levéltár, V. 175. b. 801/1908. 1421/ki. 1908. sz.)


Ez a dokumentum talán fény derít arra, hogy Kiskunfélegyháza város levéltárából hogyan kerültek át dokumentumok (tervrajzok, levelek) a Kiskun Múzeumba. A korabeli muzeológia ugyanis nem a levéltári egységet (szerves fond) tartotta szem előtt, hanem egyes kiválasztott műtárgyak értékét. A gyűjteménygyarapítás így értékgyarapítás is volt, s a múzeumi anyag új egységgé vált. Levéltári dokumentumok kiemelése és múzeumba helyezése egyébként általános jelenség volt a 19-20. század fordulóján.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése