2011. április 11., hétfő

Egy Baross utcai bérház

Budapest VIII. ker., Baross u. 21 - Szentkirályi u. 45. sz. (2011. március)

A fentebbi kép egy látszólag nem különösebben jelentős házról készült. (Örvendetes ezért, hogy másnak is megragadta már a figyelmét, és nem csak azért, mert térfigyelő kamera is működik itt.)
A négyemeletes, egy belső udvarral rendelkező saroképület a Baross utca és Szentkirályi utcák sarkán áll, Budapest építészeti topográfiája (Déry 2007) szerint helyrajzi száma 36758. Az építész neve nem ismert, építési ideje 1910 körülre tehető. A homlokzatot mázas kerámia díszíti, műkő és stukkó épületdíszei (a harmadik emelet fölött a vakolattal együtt tobozpikkelyszerű hatást keltve) a tervezőt a szecesszió kései, geometrikusabb változatának képviselőjének mutatják. (E tekintetben analógiái a Duna másik oldalán tucatszám találhatók a Bartók Béla út környékén, Lágymányoson.) Blogom, mint mottó-címe is hangsúlyozza, Kiskunfélegyháza és környéke építészeti értékeire koncentrál, jogos a kérdés, miért foglalkozom ezzel az épülettel. Nem elsősorban azért, mert e geometrikusabb változata a magyar szecessziónak Kiskunfélegyházán is megjelent épp 1910-ben a Közgazdasági Takarékpénztár megépítésével, hanem mert az épület egészen másfajta városhoz való kötődését lehet sejteni.
E blogban terveim szerint számot fogok adni arról a kísérletről, hogy az épületet névhez kössem. A gyanúsított neve ugyanis Vas József, nem más, mint a városháza tervezője. (Nem, nem ő tervezte a fentebb említett Közgazdasági Takarékpénztárt, szabadkozom azért, mert a szövegösszefüggésből sejtetésnek is lehet venni, azonban csak stílusanalógiáról van szó; viszont akkor annál érdekesebb a kérdés, hogy Karvaly Gyulának volt-e kapcsolata Vassal.) A kutatást júniusban tervezem megkezdeni Budapest Főváros Levéltárában, ahol reményeim szerint megvannak az épület tervei. Addig magamat is, az olvasót is türelemre kell intenem.

Kapcsolódó link:
Erdei Gyöngyi: A mintaadó polgármester. Bárczy István beruházási programja (1906-1914)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése