2014. december 30., kedd

Erdélyvárosi háztipológia I: az oromzatos, kiskontyos háztípus

Az 1925-től kiépült Erdélyváros nevű városrész különleges, késő szecessziós jelleget hordozó lakóházairól már többször esett szó ebben a blogban. A következő bejegyzéssorozatban azokról a jól elkülöníthető háztípusokról lesz szó, amelyek e városrész utcaképét (is) meghatározzák.

Az oromzatos, rizalitos, kiskontyos (kontyolt tetős) kislakásos házak típustervét Dóczy Pál városi mérnök készítette 1925-ben. Két lakástípust tervezett. Az utcára két vagy három szobával néző, alaprajzilag kéttraktusos tisztviselői házak abszolút újdonságnak számítottak Kiskunfélegyháza építészetében. Hasonló, oromzatos, kontyos ház már 1913-ban épült (Kocsis Ferenc-féle ház, Jókai utca 5.), s számos ilyen jellegű épület található Nagykőrösön. A kőrösi épületek Szarvas György építész tervei alapján épültek az 1910-es évek első felében. Zömük a kisnemesi klasszicista kúriák alaprajzi vonásait mutatja: földszintesek, L-alaprajzú alaprajzzal rendelkeznek, többnyire szárnyanként egy szobasorral rendelkeznek, az udvarra üvegezett folyosó néz, amit verandaként vagy tornácként használtak. Az 1920-as évek kislakásai abban különböznek e korábbi épületektől, hogy kifejezetten egy család számára tervezték őket, azaz családi házzá váltak.
A gazdasági s egyéb melléképületek nem csatlakoznak hozzájuk, szobák, konyha, s sokszor már fürdőszoba is található volt bennük. Alaprajzuk kéttraktusos. Főhomlokzatuk közvetlenül az utcavonalra épült. Emeletet eredetileg nem építettek hozzájuk, de pincéjük minden esetben volt. Az utcafronti szobák egyikét csekély előreugrású rizalit is kiemeli, amelyen az ablak nagyobb (általában háromosztatú a kétszárnyú ablakokkal szemben). A háromszobás lakásoknál ez a tengely mindig a középső, kétszobásaknál jobb vagy bal oldalra esik. Ereszüket fadíszítmények díszítik. A kontyolt csúcsokat további bádog díszítmények koronázzák. Lábazatuk az Alföldön egyébként ritkaságszámba menő kőből, vagy kővel vegyes téglából épült, a felmenő falazat tégla vagy gyakrabban vályog. Az utcai homlokzatokat (ritkábban az udvarit is) stukkó és/vagy vakolatdíszek teszik változatossá. Némely esetben az oromzat és a padlásablakok építése elmaradt, de a rizalitról nem mondtak le az építők. Minimum egy téglakémény magasodik a cseréptető fölé. A telek nagy, konyhakert létesítésére alkalmas.

Az oromzatos, kiskontyos tisztviselőlakás típushoz sorolható épületek listája:
     Az Erdélyvárosban és a Rokkanttelepen:
          Arad utca 6.
          Arad utca 9.
          Dankó Pista utca 5.
          Dankó Pista utca 10.
          Dankó Pista utca 19.
          Dankó Pista utca 22.
          Dózsa György utca 6.
          Dózsa György utca 13.
          Dózsa György utca 15.
          Dózsa György utca 23.
          Esze Tamás utca 1.
          Gábor Áron utca 30.
          Gábor Áron utca 32.
          Marosvásárhely utca 8.
          Marosvásárhely utca 14.
          Marosvásárhely utca 15.
          Mezősi Károly utca 2. (egykori Levente-otthon, ma óvoda)
          Szegedi út 39.
          Szegedi út 41.
          Szegedi út 43.
     A Kertváros városrészben:
          Ady Endre utca 34.
          Fadrusz János utca 2.
          Holló Béla utca 18.
          Liszt Ferenc utca 7.
     Szórványszerűen, a város más pontjain található házak:
          Attila utca 34.
          Deák Ferenc utca 31.
          Deák Ferenc utca 34.
          Holló Lajos utca 26.
          Jász utca 21.
          József Attila utca 43.
          Kalmár József utca 5.
          Kalmár József utca 17.
          Könyök utca 26.
          Kun utca 55.
          Móra tér 9. (Ipartestületi székház)
          Petőfi utca 5.
          Táncsics Mihály utca 6.
          Tünde utca 2.


A Jókai u. 5. számú ház még 1913-ban épült, alaprajzilag nem tartozik a tisztviselői kislakások közé, előképként azonban számolni lehet vele.
A Deák Ferenc u. 6. számú, L-alaprajzú ház szintén valószínűleg 1914 előtt épült. az utcára görbített homlokzat azonban szintén előképként jöhet számításba.
A Dózsa György u. 13. számú ház a háromtengelyes tisztviselői kislakás mintapéldája. A szecesszióval rokonságot tartó homlokzati minták miatt a közvetlenül mellette álló...

... Dózsa György u. 15. számú ház ikertestvére. Ez utóbbi ház az egyedüli, amelynek stukkómintái nem csak a főhomlokzaton találhatók, hanem az oldalsó és udvari nézeteken is.
A Dózsa György u. 23. számú ház már nem sokat őriz ebből a típusú díszítésből, de tömege nem változott. A padlástér beépítése miatt az eredeti padlásablakok helyett nagyobb ablakok találhatók a vérteleken.
 A Dankó Pista u. 19. számú ház mind között a legszebb arányú homlokzattal rendelkezik. Alaprajzát üvegezett veranda és terasz teszi egyedivé.
 Dankó Pista u. 5. Az eredeti tömegét őrző épületen csak az oromzati csúcsdísz utal arra, hogy ez is egy tisztviselői ház volt. Az oromzat itt szélesebb és alacsonyabb.
Dankó Pista u. 14. Az oromzat itt a középrizalit teljes szélességét úgy fogja át, hogy az eresz lécei nem takarnak ki a vértelek falfelületéből. Az oromzati csúcsdísz eredeti, de felső része hiányzik.
Dankó Pista u. 10. Az oromzat itt nem háromszögletes, hanem megtört vonalú, szélesebb és magasabb is, hogy az erkély, illetve a mögötte lévő emeleti helyiség elférjen és elég fényt kapjon. Az erkély ritkaságszámba ment 1950 előtt.
 Esze Tamás utca 1. Az elsőként, 1925-1926-ban megépült házak közé tartozik...
 ... a Szegedi út 39. számú házzal...
... és a Szegedi út 41. számú házzal együtt. Ez utóbbi Csillag Vendéglőként radikális változtatásokat ért meg.
A Dankó Pista 22. számú ház, az Irénlak ugyan nem rendelkezik utcai oromzattal, de a manzárdtetőt megtörő fal, amelyből emeleti erkélyajtó nyílik, szerkezetileg mindenképpen ehhez a háztípushoz sorolja. Hátulsó homlokzata, ahol egy igazi kontyolt tetős oromzat rejtőzik, a Dózsa György u. 15. számú házzal rokonítja, amely szintén rendelkezik az utcai mellett egy udvari oromzatos résszel is.
 Dr. Holló Lajos utca 26. számú ház már jóval a Tisztviselőtelep testén kívül található. Padlásbeépítése és az ablakok helyére vágott bejáratok későbbi átalakítások eredményei. Homlokzati díszei a tisztviselőtelepi példákéhoz hasonlók.
 A Kun utca 55. számú ház mintha csak tévedésből épült volna fel a Tisztviselőteleptől távol eső Petőfivárosban. Szép arányú utcai homlokzata a Dózsa György utcai házakhoz kapcsolja.
A Petőfi u. 5. számú ház oromzata kevésbé széles és magas. E blogban találkozhattak már vele, jelenlegi homlokzata szomorú állapotokat tükröz: az eredeti vakolatarchitektúra kétharmadát elpusztították, az egyik ablak helyére ajtót vágtak.
Középület-jellege miatt kissé kilóg a sorból a Mezősi Károly u. 2. számú épület. A hosszúkás, L-alaprajzú egykori levente-otthon (ma óvoda) Dózsa György utcai homlokzatán azonban szintén megtalálható a kiskontyos oromzat.
A Szegedi út 43. számú ház Dóczy második típustervének megvalósulása. Kissé átépített állapotban.
A Szegedi út 37-43, Esze Tamás u. 1. számú házak telektömbjéhez a Gábor Áron u. 30. számú ház csatlakozik, amelynek homlokzata tengelyesen tükrözött variánsa az előző épületnek.
Ugyancsak ehhez a telektömbhöz tartozik a Gábor Áron u. 32. számú ház is, amelyet előreugró rizalittal, hullámvonalas díszített eresszel építettek meg, de oromzat és kontyolt tető nem került rá.
A Marosvásárhely u. 15. számú ház arányaiban kicsit nagyobb, mint Dózsa György utcai testvérei.
 Az Arad u. 6. számú ház a második típusterv további variánsa. Az oromzat tetőzete itt már nem az épület nyeregtetőjéhez kapcsolódik, hanem sátortető-szerűen illeszkedik az oldalfalakra az oromzat vonalában.
 Ugyanezt ismétli az Arad utca 9. számú ház, azzal a különbséggel, hogy az oromzat tetőzete itt előreugrik, mivel az épület sarokház is, s oldalhomlokzatán is szobaablakok vannak.
 A típus jellegzetes példái a Dózsa György u. 6., ...
 ... Marosvásárhely u. 8., ...
... Marosvásárhely u. 14. számú házak.
A Tisztviselőteleptől nem messze, a Deák Ferenc utca 34. számú ház korábbi lehet. Úgy tűnik, mintha a tisztviselőtelepi típus utcafronti homlokzata lenne hozzáadva a hagyományos parasztház hosszanti elrendezéséhez.
A Deák Ferenc u. 31. számú ház a magas padlástérre lehet példa.
 A Tisztviselőtelepen kívül egyszerűsítve, kisebb oromzattal hasonló karaktert hordoz a Holló Béla u. 18., ...
 ... a József Attila u. 43., ...
 ... Könyök u. 26., ...
 ... Táncsics Mihály u. 6., ...
... Tünde u. 2., ...
... Attila u. 34., ...

... Kalmár József u. 5. számú ház. (Ugyancsak ide tartozik a Kalmár József u. 17. A Jász utca 21. számú házról nem mondható meg biztosan, hogy ebben a korszakban épült-e.)
 Az Ady Endre u. 34. számú ház Mikszáth Kálmán utcai homlokzata mutat kontyolt tetős oromzatot, de itt hiányzik a rizalit. Ez a sarokra épült nagy ház egyik típustervhez sem igazodik.
 Rizalit helyett egy teljes tengelyben előreugrik s üvegezett tornáccá válik a Liszt Ferenc u. 7. számú ház bejárati része.

A Vasút u. 2. számú ház saroképületként reprezentatív, villaszerű kiképzést kapott, mindkét utcai homlokzatát oromzat nyitja fel, manzárdtetős fedése jól megmozgatott tömegű lakóházat mutat.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése