2014. december 29., hétfő

A Móra téri bányászati berendezések gyárának bérházai

Kiskunfélegyháza épületállományában kevés echte szocreál épület található, már pusztán ezért is figyelemre méltó a Móra téri 5-6-7 számú épületcsoport, amely frontjával a Szegedi út vonalára illeszkedik. A telkekhez tartozó melléképületek bejárata a Szegedi úttal párhuzamos József Attila utcáról nyílik. Mindhárom lépcsőházat 2014 decemberére korszerűsítették, ami felújítást, ablakcserét, a külső falburkolat hőszegetelését jelentette. (Az épület oldalhomlokzatáról még jelen sorok írásakor sem bontották le az állványokat.) Egy ilyen felújítás rendszerint nem sokat változtat az épület képén, jelen esetben azonban történt néhány változás. A középső épület vörös alapszínét meghagyták, az oldalsó épületek kopott szürke színe helyére halovány zöld került, amely egészségesen üdíti a Móra teret. Örvendetesen meghagyták a szélső épületek harmadik emeleti párkányait s a házak ablakkereteléseit. Mindhárom bejárati ajtót kicserélték, az eredeti kovácsoltvas ajtóbetétrácsok helyére jellegtelen műanyag ajtók kerültek. Nem lehet rosszmájúan azt mondani, hogy sikerült egy elronthatatlan szocreál épületet elrontani, s jóllehet a bejárati ajtók kicserélése indokolt lehetett, eltávolításukkal az épület "hangulatához", ornamentális kiképzéséhez szervesen hozzátartozó eleme iktatódott ki.
A két képsorozat készítése között mindössze két év telt el (2014 decemberéből származnak a mai állapotot dokumentáló, 2012 nyaráról az immár archívnak minősülő képek).
Móra téri bérházak, 2012 júniusában...

... és 2014 decemberében, közvetlenül a felújítás után.


A három épület 2012 nyarán.




A középső tömb bejárata 2012-ben és 2014-ben. Eltűnt a teljes épületet meghatározó frontális tengelyes szimmetria















Az épület részletei 2012-ben. A kovácsoltvas erkélyrácsok változatlanok maradtak, de az oldalsó, szegmensíves záródású bejárati ajtó eltűnt, kivették a keretelésből.
A középső (vörös) tömb bejárata fölött, végtelenül pontos datálást lehetővé tevő emléktábla 2012-ben és 2014-ben. A körülötte lévő falhoz nem nyúltak, mint ezt a tábla alatt árválkodó, villanykörtére hiába váró aljzat mutatja.
A két bal oldali fejezet archív felvétel 2012-ből, a jobb oldali a mostani állapotot mutatja.
A vakító fehérre átfestett stukkódísz a középső tömb mellett, két részlet 2014-ből

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése