2015. június 19., péntek

Egy cikk a Városatyák Lapjából, 1910

A város, in: Városatyák Lapja, 1. évf. 1. sz. 1910. január 5. 1. old.

        A társadalmi jövő alapja, a polgáriasodás kiforró katlanja, az emberiség fejlődésének igazi iskolája csak a város. Ellentétben a faluval, a város a törekvő haladás bajnoka. Országos és általános állami érdek, hogy a falu csak legyen konzervatív; legyen ragaszkodó a régi erkölcshöz, az ősök szokásaihoz, az egyszerű életmódhoz. Mint, amilyen konzervatív a falu határának búzakalászt termő földje, úgy kívánatos, hogy a fal népe maradjon évszázadokon át változatlanul egyforma. De más a város helyzete. Itt kevésbé a termelés, inkább a feldolgozás az emberek foglalkozása. Az értékesítés nagy feladata hárul a városra. E magasabbrendű feladatokra kell rátermettnek lenni minden városnak!
        Temérdek óriási feladatainak a város csak akkor felelhet meg, ha vezetése jó kezekre van bízva. Noha többé-kevésbé igaz, hogy minden közönségnek olyan elöljárósága van, milyet megérdemel (hiszen jobbára magának választotta!) mégis föld szabad a kérdést tenni fordítva is: van-e a mi városunknak olyan vezető eleme, milyet megérdemelne? Erre már aztán megadja a kérdést mindenik városatya önmagának. Mert hiszen ki volna az, kit nem tölt el városa iránt szeretet? Ki akadna, ki városáért minden áldozatra kész ne volna? Jeleskedett a középkor fényes példáiban ama feddhetetlen polgároknak, kik városukért halni készek voltak, ám ma már kell halál a köz oltárára, de kell az élet. Kell a tudással gyarapított szolgálni-akarás. Kell a fáradhatatlan, férfias elszántság az érdekek istápolására és megvédésére. Ilyen városatyákat kívánunk mi Magyarország minden városának!
        De mert a városok valóban alkotják az ország jelentősebb felét, értelmi felsőbbségükkel méltán viszik az ország sorsának intézésében a döntő szerepet: kell, hogy a városok együttműködése kialakuljon, az érintkezés köztük sűrűbb legyen, az eszmék a szándékok körükben mintegy intim kicserélődjenek. Ennek valósulására rendelkezésre bocsátjuk lapunk hasábjait mindközönségesen a városi érdekek megbeszélésére. A városatyák és város-tisztviselők ne csak olvasói, egyúttal írótársai is legyenek e lapnak. Ma tanuló, holnap tanító szeressen lenni e meghívásunk alapján mindenki, kinek kezében van a város bármely irányú életkérdése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése