2015. július 16., csütörtök

"Kölcsönös versengés" az építészetet ábrázoló irodalomban

Az építészetet ábrázoló irodalmi munkákban számtalan módon jelenhet meg az építészet, az építészetről való gondolkodás. Jókainál karikatúra eszköze vagy utópia építésének eszköze (A jövő század regénye, Fekete gyémántok).
Selma Lagerlöf Az antikrisztus csodái című regényében egy epizód erejéig jelenik meg a Palazzo Geraci és a Palazzo Corvaja "építéstörténet"-éből a Geraci és Corvaja családok vetélkedése.

"Az építésnek egész ideje alatt a két családot a kölcsönös versengés, túlszárnyalás vágya hevítette. Ha a palazzo Geraci erkéllyel gazdagodott, a palazzo Corvaját magas, ívezett, gothikus ablakokkal látták el. Mikor a palazzo Geraci tetejét gazdag, metszett oromzattal csipkézték, a palazzo Corvaja ölnyi magas frízt kapott fekete márványból fehér berakásokkal. Magas torony volt a Geraciak palotájának tetején, viszont a Corvaják palotáját tetőterasz szépítette, régies kőcsipkézettel a rácsok mentén."

                                                           (Lagerlöf, Selma: Az antikrisztus csodái, ford. Pogány Kázmér, Budapest, Lampel, II., 125.)

Moldova György Elhúzódó szüzesség című regényében a képzeletbeli Kunszöllős házainak leírását kapjuk meg. Bár a szövegből nem derül ki, mikori építésűek ezek a házak, abból, hogy soros beépítésben állnak (a szöveg más részeiből ez egyértelmű), a leírás az 1900-1950-es évekig terjedő időszakra vonatkoztatható. A regény maga 1952-ben játszódik.

"A régi építőmesterek mindegyik házat díszíteni próbálták keramit kockákkal, üveglapokkal vagy tükörcserepekkel, a házak és a járda között félméteres szabad földsávot hagytak, a virágok a zárt utca védettségében a szokásosnál magasabbra nőttek és tovább bontották szirmaikat, a bokrokon még most is látszott egy-egy elszáradt virág."

(Moldova György: Elhúzódó szüzesség, Magvető, Budapest 1981, 460.)

A példák természetesen még szaporíthatók, a bejegyzés a későbbiekben bővül, frissül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése