2011. november 18., péntek

Marosvásárhelyi épületek II. - A Str. Mihail Viteazul, 1. rész

A marosvásárhelyi Str. Mihail Viteazul utca amilyen forgalmas, olyan gyönyörű is. A városközpont felé eső része igen gazdag századfordulós épületekben. Külső fele is érdekes: a századfordulós villák Marosvásárhelyt épp itt koncentrálódnak. Szabadon álló beépítésben a 42-50. számú házak impozáns együttest képeznek.
Keresztes Mihály kötete (Keresztes 2000) említi (de csak említi) közülük a 48. és 46. számúakat, részletesebben ismerteti a 42., 44. és 56. számúakat.

Str. Mihail Viteazul 42.
Str. Mihail Viteazul 42. Ismerteti Keresztes 2000, 135-136. Keresztes kiemeli a német jugendstil hatását, a változatos kiképzésű ablakokat és a fachwerkes oromzatot (valamint azt, hogy nehezen fényképezhető, amit én is alátámaszthatok). Az épület valóban egyik legimpozánsabb villája Marosvásárhelynek, kár, hogy tervezőjét nem ismeri a kutatás.

Str. Mihail Viteazul 44.

Str. M. Viteazul 44., a bejárat
Str. Mihail Viteazul 44. Ismerteti Keresztes 2000, 136. A sárgára festett, igen dekoratív, hullámos attikával lezárt utcai homlokzattal rendelkező házat Keresztes Gyula analógiák alapján Körössy Albertnek tulajdonítja. (Gerle - Kovács - Makovecz 1990, 225. sz. kép) A patkóíves kiugró bejárat, a hozzá vezető műkő lépcső és a vázákkal díszített lépcsőkorlát azonban némi kétséget támaszt. Igaz ugyan, hogy hasonlót tervezett Körössy, de jó esély van rá, hogy a megoldást átvették tőle.


Str. Mihail Viteazul 46.
Str. Mihail Viteazul 46. Említi Keresztes 2000, 136. Keresztes Gyula ennél a háznál is kiemeli a fachwerket, én inkább a ház (mára megkopott) zöldre festett fakonzoljait, előtetőit és mesebeli hangulatát emelném ki.

Str. Mihail Viteazul 48.
Str. Mihail Viteazul 48. Említi Keresztes 2000, 135. Az okker színűre festett, bay-window-szerűen előreugró középrizalitot kontyolt tetős oromzat díszíti. A bejárat itt is, mint a 44-46. sz. házak esetében lépcsőről érhető el. Úgy látszik, ez igen elterjedt polgári reprezentációs eszköz lehetett. Az épület homlokzatának alapsémája érdekes, mert a háromtengelyes felosztás, amely kiemeli a középső, előreugró, konytetős oromzatot, a századforduló, pontosabban az 1910-es évek elejének jellegzetes lakóháztípusának tűnik. Nagykőrösön éppúgy, mint Kiskunfélegyházán, ahol ez a típus az 1920-as évek tisztviselői kislakásainál is továbbélt.


Str. Mihail Viteazul 50.
Str. Mihail Viteazul 50. Ezt a fehérre festett falú, az előbbi épülethez sokban hasonlító házat Keresztes nem vette fel kötetének anyagába, amire valószínűleg az volt az oka, hogy az 1920-as években épült. A középrizalit kevésbé ugrik előre, a bejárathoz sem vezet fel már lépcső, vakolatdíszítés sem sok van rajta. Annál érdekesebb a manzárdtetős megoldás, amellyel a többi házon nem találkozunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése