2011. augusztus 6., szombat

Miskolc II.

Ez a takaros-magyaros házacska a diósgyőri várhoz vezető utcában áll, árnyat vető lombos fák között. Vernakuláris alkotás, a Felvidék népi építészetéből származó elemek, amelyek Miskolcon számos nemrég épült családi házon feltűnnek, egyértelműen Kós Károly örökségére utalnak.
A diósgyőri vár környékén nemcsak ez az épület keltette fel a figyelmem. A Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola és Óvoda  jelenlegi épülete (Nagy Lajos király útja 14.) első ránézésre (mégpedig tisztes távolból, a diósgyőri vár egyik sarokbástyájából nézve) a lechneri téglaszalagos-magyaros irányzat konzervatívabb irányzatához tartozónak látszik. Közelről nézve azonban kiderül, hogy vérbeli historizáló architektúrával állunk szemben, semmi újítás nincs rajta, hacsak nem annak tartjuk a dekoratív, fehér-bordó színben játszó oromzat téglaszalagos ornamentikáját. Érdekes lenne megnézni, vajon mi célra épült, mielőtt az iskola beköltözött falai közé.


Az alábbi ház pedig az előző bejegyzésben megénekelt Kós-házzal átellenben található. Bejárat melletti ablaka fölött art decós hollók (netán kukoricát csipegető varjak) láthatók.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése