2011. július 30., szombat

Miskolc I. - A Deszkatemplom és a Kós-ház

Nem ismerem eléggé Miskolc történetét, sem építészetét, egy közel négynapos kirándulás (július 14-17) utáni benyomásaim azonban mindenképpen papírra kívánkoznak. Elragadó épületek, gyönyörű belváros várja a látogatót, amelyek valóban feledhetetlen élményt nyújtanak, már csak azért is, mert lepukkant iparvárosnak képzeli az ember Miskolcot. Pedig ez mennyire nem így van!
Rögtön ott a Deszkatemplom, az egyik legszebb épület, amit valaha láttam.
Az épületet Szeghalmy Bálint (1889-1963) tervezte, 1938-ban szentelték fel. 1997-ben leégett, 1999-ben épült újjá, mint a templom gondnoka elmondta, hatalmas összefogásnak köszönhetően. Belső tere hatalmas, mégis emberközeli. Otthonos, de egyszerre szakrális a fehérre meszelt fal és a világosbarna berendezés (szószék, mennyezet, padok, ajtótokok stb.). Különösen érdekesek a szószék faragásai. (A ma láthatók eredeti tervek szerint készültek.) Hasonlókat látunk az avasi református templomban is az 1940-es évekből. Arra pedig, hogy az erdélyi motívumok mennyire közkézen forogtak (tehetséges kezeken) a városban az 1930-as és 40-es években, más példa is akad.  Kós Károly Görgey utca és Mikes Kelemen utca sarkán álló háza megejtően szép, romantikus lakóépület. A villaszerűen a telekre helyezett épületet erényei, tagolása, formái jobban kivehetők a Mikes Kelemen utca felől, a másik homlokzatot viszont, amely nem kevésbé izgalmas, mint emez, benőtte a vadszőlő.
Ezen a környéken nem a ma Kós-háznak nevezett épület az egyetlen villaépület, jobbra, balra, oldalra, hátra, akárhova nézve villát lát a szem. (Az akkoriban biztosan elegáns környéknek számító városrészt én a 22-es buszvonalon közelítettem meg, a buszról láttam meg a Kós-házat is.) A villanegyed önmagában nem meglepő, de hogy rendre erdélyi építészeti elemeket lehet rajtuk felfedezni, meglepő is, nem is. Nem tudom, hogy a Kós-házat utánozták-e, vagy a jelenség csak benne volt a Horthy-korszak levegőjében, az épületek mindenesetre itt állnak.
Egy parányi (vagy nem is olyan parányi) Erdély tehát a 20. század elejétől kezdve a mai napig ott van Miskolc belvárosában. Hogy nemcsak a belvárosban, hanem Diósgyőr városrészben is, arról a követező bejegyzésben számolok be.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése