2011. július 8., péntek

A kecskeméti földrengés

Ma pontosan 100 éve nagy erejű földrengés rázta meg Kecskemétet és környékét. A rengéseket még Kiskunfélegyházán is érezni lehetett. Az eseményre emlékezve adom közre Toldy Jenőnek, a Sarlós Boldogasszony templom akkori plébánosának sorait.

1911. július 8-ikára, szombatra virradó éjjel 2 óra után 5 perccel heves földrengés riasztotta fel a várost álmaiból. A csendes éjszakában erős zúgáshoz hasonló föld alatti morajlás között az épület [a plébániaépület] erősen megrendült, 10-15 másodpercig szinte meghimbálódzott. A tetőzet két éles erős reccsenése jelezte, hogy veszedelmek közelébe jutottunk. Mintha a falak szétdőlésének, a mennyezet leszakadásának a következő másodpercben be kellene következnie. Istennek hála, városunkban a földrengés semmi bajt nem okozott. Kiterjedt azonban a nagy alföld legtávolabbi vidékeire is; középpontja Kecskemét és Nagykőrös közé esett, s azon a tájon, legfőképp Kecskeméten nagy pusztításokat vitt végbe, bár emberéletben áldozatot nem követelt. Sok ezer között magam is megnéztem Kecskemétet. Az épületek kívül kis bajt mutattak, de belül szánalmasan össze vannak zilálva. Láttam házat, mit romba döntött. Az emeleteket majd szerte rázta. A mennyezetek mintha ide-oda csúsztak volna falaik fölött. A piaristák százados épületének 120 centis falai kihajlottak, a mennyezetek boltívei véges-végig behorpadtak[,] az épület belső vakolása lerongyolódott; a vastag falak keresztül-kasul átrepedeztek; a bedőlt kémények beverték a háztetőt, egy a dormitórium boltozatát belapította. A templom falain több helyütt nagy repedések támadtak. Szobrok az oltárokon eldőltek, helyükről elcsúsztak vagy elfordultak. A torony, a harang – alakoknál, körülrepedt. Az öreg templom kupolái is vizszinben [vízszintben] körülrepedtek. Az oldalkórus boltívei meghasadtak. A torony sisakjának legfelső részletén szemmel látható a félrebillenés.
 Toldy rajzot és újságkivágásokat (Alkotmány c. lapból) is mellékelt a leíráshoz, 17 papírszeleten 13 cikk szövege olvasható a Historia Domus 90-93. oldalán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése