2014. június 13., péntek

Thék Endre előadása Kiskunfélegyházán, 1914

2014. június péntek 13-án Kőfalviné Ónodi Márta levéltáros az alábbi újságcikkre hívta fel a figyelmem, amelyet ezúton is köszönök neki.

Thék Endre városunkban, in: Félegyházi Közlöny 13. évfolyam 13. szám. 1914. március 29. 3. old. (mai helyesírásunknak megfelelően javított szöveg)

"A helybeli Iparos Otthon választmánya elhatározta, hogy évenként több olyan szakelőadást fog rendezni, mely az iparosoknak hasznos és a foglalkozásukhoz tartozó kérdésekkel fog foglalkozni. Az első szakelőadás e hó 25-én nagyszámú közönség jelenlétében folyt le. Melyre előadóul sikerült az Iparos otthon vezetőségének Thék Endre udvari tanácsost, iparkamarai elnököt megnyerni. Thék Endrét a vasúti állomásnál dr. Rádi Lajos főjegyző és Elek István, az Iparos Otthon elnöke fogadta. Az állomásról először a város székházába kísérték a nagy vendéget, hol a város nevében Seres István alpolgármester fogadta. És szép szavakkal köszöntötte meg, hogy az Iparos Otthon részére szakelőadás tartására városunkban üdvözölhetjük. A városházától átment kíséretével a Korona Szálloda kereskedők és iparosokkal zsúfolásig megtöltött dísztermébe. Thék Endrét beléptekor hatalmas éljenzéssel fogadta a közönség. A nagy vendég az emelvényre felmenve és megköszönte a szép fogadtatást és megkezdette beszédjét, mely egy jó fél órát vett igénybe. Beszédjében rámutatott arra, hogy a kisiparosnak hogyan kell magát megbecsülni, és mi módon viheti előbbre iparát. Az sohasem bántsa a kisiparost, ha a nagyiparossal nem tud versenyezni, mert ő csak úgy tud előrehaladni, ha szorgalmasan dolgozik és tisztességes munkadíj mellett. Az sohase lebegjen a szeme előtt, hogy a másik haszon nélkül dolgozik, mert az nincs számítással és az olyan iparos rövid időn belül tönkre megy. Aki jó munkát végez és rendes haszonnal, az mindig meg fog élni. Említette még, hogy legjobb volna, ha az országos vásárok megszűnnének, mert ez teszi a kisiparost tönkre, reméli, hogy ez[t] is sikerülni fog 5-6 év alatt keresztül vinni, hogy az országos vásárok meg fognak szűnni. Thék Endre beszéde után Mihálka Géza, az Iparos Otthon alelnöke meleg szavakkal köszönte meg a nagy vendég megjelenését. Kiss Jenő asztalos pedig az iparosok nevében köszönte meg Thék Endre megjelenését, és ezzel az iparosoknak szép emléket hagyott hátra. Délbe a nobilis vendég tiszteletére bankett volt, ki a délutáni gyorsvonattal utazott el városunkból."

S ha már Thék Endréről van szó, hadd tegyem közzé a Borsszem Jankóban megjelent szöveges karikatúrát a köztiszteletben álló iparosról:

Thék Endre, in: Borsszem Jankó, 45. évf. 12. szám, 1912. március 24, 8. oldal.

Thék Endre.
Körmondatainak hossza egyenes arányban áll közkedvelt szakállának méretével. A magyar ipart lendítő beszédeinek elmondása közben ad hoc nyomozó bizottságok szoktak alakulni, az egymástól mostoha kézzel elszakított mondatrészek tartózkodási helyének kipuhatolása végett. Szónoklatainak hatása példátlan. Megesett, hogy egy serdületlen ifjú Thék bácsi rögtönzése közben ősz szakállt növesztett, mire hirtelen a népfölkelők közé sorozták az előhívott katonatisztek. Más alkalommal egy szelidarcu fiatal leány csukló sírás közben vallotta be, hogy harmadik férjétől ikrei születtek. Mindkét esetben ugyanis egészen rövid beszédet mondott Thék bácsi. Minthogy a magyar ipar Magyarországon sehol sincs jelen, természetes, hogy kitűnő jelenvoltunk mindenütt jelen van. Fiatalok és öregek nagy roverenciával köszönnek neki, mire ő mindenkinek jegyzőkönyvileg köszönetet szavaz. Akciói jelentékenyek és joggal várja el, hogy mindenki támogassa. Támogatja is a kisipar, a középipar, a nagyipar, a társadalom és az állam. Egyébként csak elismeréssel beszélhetünk róla. A maga erejéből lett asztalossegéd, gyáros és udvari tanácsos. Aki asztalt vesz tőle, annak ráadásul díszbeszédet mond. Az asztal alá beszéli az embert, aki így meggyőződhetik róla, hogy a lábak is tartósak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése