2012. július 1., vasárnap

Aktualitások a szecesszió jegyében

A napokban három örvendetes momentum is tudomásomra jutott, az alábbiakban ezeket osztom meg.


1.)
A kecskeméti városházán 2012. július 5-7. között rendezik meg Kárpát-medencei szecesszió címmel azt a konferenciát, amelyen számos honi és külföldi szakértő tart majd előadást számos város építészeti örökségéről. A július 5-én megrendezendő ünnepélyes megnyitóbeszédek, díjátadások és kiállításmegnyitók után július 6-án megrendezendő konferencia programja megtalálható ittA konferencia résztvevői július 7-én többek között Kiskunfélegyházára is ellátogatnak, meglátogatni a szecessziós városházát és a Kiskun Múzeumot.


2.)
Terjeszkedik a Metropol. Az országban egyedülállóan ingyenes terjesztésű napilap Kiskunfélegyházán is elérhető lesz ezentúl (pontosabban június 29-től kezdve már elérhető). A Metropol röviden bemutatva a várost, jelentős látnivalói közül a városházát emelte ki. http://metropol.hu/itthon/cikk/906681


3.)
A napokban jelent meg az a 225 századfordulós épületet bemutató útikönyv a Corvina Kiadó jóvoltából, amely a Kárpát-medence szecessziós építészeti emlékeire fölfűzött útvonalak megtervezésében lehet segítéségére az olvasónak: Bede Béla: Magyar szecessziós építészet, Corvina, Bp. 2012. (http://www.corvinakiado.hu/) A kötetet Bagyinszky Zoltán fotói illusztrálják, ugyanő korábban Gerle Jánossal közösen egy reprezentatív albumot is közreadott Alföldi szecesszió címmel (Tóth Könyvkereskedés - Kiadó Kft, Debrecen, 2008). Bede Béla és a Corvina mintegy ennek a képanyagát bővítette most ki. Rövid leírások és jó minőségű képek ismertetik az épületeket, amelyeknek még GPS-koordinátáit is megadták, könnyítve ezzel az épület megtalálását. Sőt, az ismertetett épületek közelében fellelhető további épületek címeit is listázták "önálló felfedezésekre sarkallva az olvasót." (Kiskunfélegyházán a Propper-házat, a Bányai-házat és a Közgazdasági Takarékpénztár épületét találták említésre méltónak.) Sajnos éppen a kiskunfélegyházi városházáról szóló leírásban fedezhetők fel apróbb pontatlanságok (miszerint az építés kérdése úgy megosztotta a várost, mint azelőtt soha semmi - ez azért nem igaz, mert a város mindig két pártra oszlott), és sajnos az épületről készült fotó is megnyúlt, így nem ad hiteles képet. Különösen figyelemre méltó az angol nyelvű változat, amely méltán nemzetközi érdeklődésre tart számot.

Igazán örvendetes, hogy a szecessziós építészeti emlékek jó hírét viszik a városnak.

1 megjegyzés:

  1. Létezik egy csodálatos szecessziós honlap:
    http://www.szecessziosmagazin.com/. Túl az ismeretterjesztésen és gyönyörködtetésen - kiállítások, rendezvények, konferenciák és egyéb események soráról is hírt ad.
    Kérem, ha a úgy gondolja, jövőbeni eseményeiről
    értesítsen bennünket a facebook oldalunkon, mi is hírt adunk róla!
    Tisztelettel:
    Puha Titusz

    VálaszTörlés