2012. július 11., szerda

Helytörténeti morzsák I.

Blogom afféle félretett cetlik gyűjteményeként szolgál, amennyiben olyan dolgokat teszek közzé, amelyekre rajtam kívül senki nem kíváncsi. Én viszont annál nagyobb odafigyeléssel szemezgetek az ilyen morzsákból. Az alábbiakban ilyen morzsákat adok közre.

A századforduló háziipari mozgalmainak jelentőségét a szakirodalomban pontosan körülírták, főképp a kalotaszegi varrottasok kapcsán. (Kat. Budapest 1986; Kat. Budapest 2006) A vidéki háziipari kiállításokról azonban kevés szó esett. Ilyen kiállításokat Kiskunfélegyházán is rendeztek. („Népművészeti háziipari kiállítás”, in: Félegyházi Hírlap egyesült Félegyházi Hiradó - a továbbiakban: FHeFH - 1911. jan. 22. 1-2.) Hogy pontosan milyen tárgyak szerepeltek a főgimnázium (ma Móra Ferenc Gimnázium) tornacsarnokában, nem lehet megmondani. De ekkor már kalotaszegi minták szerepelhettek, a kalotaszegi népművészet diadalútja az 1880-as években kezdődött. Félegyházán Tarjányi Rózsika vállalta kalotaszegi minták alapján textíliák készítését. 1911-es hirdetése szerint már évek óta ezzel foglalkozott. („Kalotaszegi munkák”, in: FHeFH 1911. okt. 15. 5.)
A háziipari-népművészeti díszítmények kiadványok útján terjedtek, de ahogy a kalocsai mintákkal is történt a gulyáskommunizmus idején, pauszpapírra átrajzolt és perforált rajzok útján is terjedhetett. A kézimunka-előnyomás bevett szokássá vált. („Újonnan berendezett előnyomda”, in: Félegyházi Közlöny 1911. ápr. 2. 4.)
A módi azonban továbbra is a francia és angol divat volt. („Új női varroda”, in: Félegyházi Közlöny 1911. ápr. 2. 5.) A bútorok terén is, a városháza polgármesteri szobáiba angol búrfoteleket rendelt a tanács 1910-ben.

Az 1911-es kecskeméti földrengésről korábban már volt szó. Annyi hozzákívánkozik, hogy Félegyháza 500 korona segélyt adott Kecskemétnek, amit Kada Elek személyesen köszönt meg levélben. („Köszönő levél”, in: FHeFH 1911. aug 13. 3.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése