2011. szeptember 11., vasárnap

Továbbra is a Szegedi út

Interneten az van fent, amit felraknak. Ez kétféle irányt jelöl ki. Egyfelől azt, amelyik egyben a kényelmesebb megoldás is. Másfelől azt, amelyiket jelen blog szerzője is követni kíván, vagyis, a másikkal ellentétben, amit lehet, megosztani. Azért, hogy párbeszéd alapját képezze, azért, mert felelősek vagyunk a minket körülvevő környezetért. Sajnos a képek úgy is hathatnak, mint elrettentő példa, de a Szegedi út rendezetlenségéből nem ezt szeretném kiemelni. Én a rendezetlenségben a rendezettség lehetőségét látom.
A Szegedi út páratlan oldala, ahogy észak felé haladva a Halasi út kereszteződésétől látjuk (2011 szeptember). Külön érdemes kiemelni az ereszcsatorna kacska tartóit. A rendezett gyep és a ház elé ültetett virágok kellemes környezetet sejtetnek, ...
... amely észak felé haladva egyre inkább gondozatlan területek felé vezet.

A leszakadt redőny nyilvánvalóan lakatlan házra utal.

A 23. sz. alatti ház elhagyott kirakata és a mellette lévő omló vakolat.

A 23. sz. után északra haladva legalább egy éve üres plakátok helyei.
Áttekintés a páros oldalra.

Újabb részlet a másik oldalról. (2011. szeptember)
Vessünk egy pillantást az előző képen bal oldalon látható, láthatóan befejezetlen palotára. Az épület egyedülálló kísérlet a Szegedi út ezen szakaszának modernizálására, ami a városképet illeti, amit részben századfordulós polgárházak, részben pedig egyre romló állagú parasztházak határoznak meg. A kétemeletes palota tornya sajátosan rímel a nem messze lévő Kalmár-kápolna tornyára: van az utcának olyan pontja, ahonnan nézve ez a torony, a kápolnáé és a szintén idelátszó Ótemplom tornya egymás mellé kerülve szép sort ír le. Ezért annyira bántó, hogy a két szakrális toronyhoz csatlakozó, az utcaképet kétségkívül pozitívan élénkítő épület befejezetlen, és szintén lakatlan. Az ablakokat ponyva fedi, a bejárati ajtót is, a falak szürkék. A torony egy részén hiányzik a vakolás is. A téglaborítású lábazat enyhén emlékeztet a Constantinum épületére. A félköríves záródású emeleti ablakok, a gúlatetős torony, a második emeleti tetőtérben kialakított szobák ablakai mind arra utalnak, hogy a kastélyszerű stíluselemeket a tervező tudatosan választotta.
Az épület 2010 októberében...
... és 2011 szeptemberében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése