2011. szeptember 15., csütörtök

A Szegedi út 1-7. házak csoportja

A Szegedi út házainak ismertetését talán az útcza elején álló házakkal illett volna kezdeni. Az 1., 3., 5. és 7. számokat viselő házak a száz évvel ezelőtti Félegyháza hírmondói. A 3. és 7. sz. házak bizonyosan. Az 5. sz. alatti óvoda épületet átalakították (rajta ugyanolyan tábla található, mint a dr. Holló Lajos u. 11. sz. alatti volt óvodán). Kezdjük közülük is a legérdekesebbel, az 1. számúval.

 


 Az épület néhány évvel ezelőtt még zöldre volt festve, a mai barackvirágszínű festést azután kapta, hogy a rusztikára emlékeztető vakolatkiképzéssel ellátott lábazatot az épület jobb oldali ablakai alatt javították. (Nem egészen sikerült a felületet ugyanolyanra kiképezniük a kőműveseknek.) Egyidejűleg belül is felújították a lakást. A 2+2+2 tengelyes homlokzat egyszerű kiképzése a datálást a 20. század közepére valószínűsíti, az azonban, hogy az építési vonal láthatóan nem egyezik az utcavonallal, kétséget támaszt, mivel az építési és rendezési szabályrendeletek már 1887 óta igyekeztek a szabálytalan vonalakat megszüntetni. Azonban ha tudjuk, hogy ezek csak a teljesen új építkezésekre vonatkoztak, feltételezhetővé válik, hogy régebbi ház átalakításának eredményét látjuk ma. A díszes vasajtó (csúcsíves pántokkal, rozettákkal, akantuszlevelekkel) és a bejárat fölötti mellvéddel szintén erre utal. Önmagában is figyelemre méltó a kilincs, amely 19. század végi házak kilincseivel tart rokonságot. A mellvéd feltehetően műkőből vagy homokkőből készült, a városban egyáltalán nincs párja.


A 3. számú ház szerényebb eklektikus lakóház, homlokzatának 3+2 tengelyét viszonylag gazdag díszítés borítja. A ház déli oldalához csatlakozó kapu melletti három tengelyt rizalit emeli ki. Az ablakok fölötti szemöldökpárkányokat füzérek, szalagok, puttófejek, akantuszlevelek, kagylók, voluták díszítik. A puttófejek sajátosan rímelnek az éppen szemben lévő Kalmár-kápolna (épült 1875-76, felszentelve 1880-ban) nagyon hasonló díszeire. A homlokzat érdekessége, hogy a díszítés csak az ablakok záródása fölött maradt meg. Mindaz, ami e képzeletbeli vonal alatt húzódik, úgyszólván rekonstrukció: a pilaszterek, ablakkeretelő sávok, párkányok. (Leglátványosabb ez a két jobboldali ablak melletti, falsíkból kiemelt táblán, lásd a fentebbi képet.) Valószínűleg egy alapos tatarozás után törekedtek jelezni a formákat. Az épület helyi védelem alatt áll.



Az 5. szám alatti óvodaépületre nem térünk ki. Az L-alaprajzú épület déli oldalán húzódó folyosó a nem messze lévő Táby József-féle ház (és a Propper Miksa-féle ház) alaprajzi megoldására emlékeztet. Homlokzata minden bizonnyal a hároméves terv idején keletkezett. Azt azonban, hogy milyen volt előtte, forrás hiányában nem tudjuk megmondani. Ez egyébként az első telek, amely két utcára szól, hátsó kapuja a József Attila utcára nyílik. 2011 nyarán felújítási munkálatokat hajtottak végre. Udvarán gesztenyefák állnak, ezek ültetése is talán visszavezethető a hároméves terv idejére, a másik óvodaépület udvarán is ilyen vadgesztenyék állnak.
A 7. számú ház feltehetően eredeti alakjában maradt meg, ami a 2+2+2 tengelyes homlokzatot illeti. A középrizalitot sarkain kváderezés díszíti, az ablakok szemöldökpárkányai itt ívesek, oldalt egyenesek. 2000 körül szépen felújították, ablakait kicserélték, de lábazata és az ablakok parapetfalai 2010-re ismét vizesedni kezdtek. Az épület nem lakás, 2003-ban már ruhaüzlet működött benne, 2010-ig festéküzlet, ennek bezárása óta üresen áll. Érdekes, hogy a tető, a soros beépítés ellenére nincs hozzáigazítva az óvodához, a csapadékvizet minden bizonnyal a telekhatáron lévő csatorna vezeti le. Déli oldalán kocsibejárónak is alkalmas kapu szakítja meg az 1-7. számú házak csoportját.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése