2016. május 29., vasárnap

Szeglethy György beszéde (1899)



Az új polgármester
in: Veszprémvármegye, 1899. február 25. 2–3.


Szeglethy György megjelenvén a teremben, lelkes éljenzés zúgott föl, melynek csillapultával Szabó Imre elnök [a tisztújítást levezénylő] szívélyes szavakkal adta tudtára, hogy a képviselőtestület egyhangúlag őt jelölte a polgármesteri székbe, s kérte, fogadja el a jelölést.
                Szeglethy György némi meghatottsággal kezdett szólni, hangja azonban mind erősebb lett, s fordulatokban gazdag, szépen előadott beszédével nagy hatást keltett. Beszéde így hangzik:

                Mélyen tisztelt értekezlet!
                Teljes mértékben fel tudom fogni és méltányolni az Önök kitüntető bizalmának egész súlyát és horderejét, midőn engem, mint igénytelen polgártársukat maguk közé fogadni a maguk közt is első helyre állítani szándékoznak, mely helyet addig oly népszerű és közbecsülésben álló ember, mint Kovács Imre úr töltött be. Fogadják e keresetlen, az előlegezett bizalomért hálás köszönetemet.
                Nem a szónak, inkább a tetteknek vagyok az embere, s ha polgármesterünknek megválasztanak, szívvel-lélekkel azon leszek, hogy a belém vetett bizalomra magamat érdemesnek bizonyíthassam.
                E nemes város ősi címerében egy lovas vitéz alakja látható, amint a kép szűk keretéből mintegy kitörni készül. Tegyük félre a heraldikát s fogadjuk el magyarázatul, hogy címerpajzsunk a haladást hirdeti, s értsük meg a kor intő szózatát, mely haladást sürget minden dolgainkban.
                Azt mondják ugyan a pesszimisták, hogy városunk kedvezőtlen fekvése úgyszólván minden haladásnak ellensége. Ám fogadjuk el ezt mentségük a múltakért, de ne vessük ürügyül a jövendőre nézve, hanem inkább azon legyünk, hogy egyesült erővel leküzdjük az akadályokat s teremtsünk egy szebb jövőt szeretett városunknak. Ne feledjük, hogy az erős akarat félsiker.
                Azokkal a reformokkal, melyeket én szükségeseknek tartok, ezúttal bővebben nem foglalkozhatom. Vannak eszméim a közegészség, közbiztonság és a város gazdászatának emelése stb. körül. Ezekkel azonban most, midőn még városunk anyagi erejét közvetlen tapasztalásból nem ismerem, előállani nem akarok.
                Érzem és tudom azonban, hogy nemcsak az adminisztráció, hanem a reformok terén is a teendők oroszlánrésze a polgármesterre várakozik.
                De hogy a polgármester a hozzáfűzött várakozásoknak megfelelhessen, egy hivatása magaslatán álló tisztikarra s a tanács és képviselőtestület támogatására van elkerülhet[et]len szüksége. Az önök bölcsessége, remélem megtalálta, illetőleg meg fogja találni az utat, melyen ezeknek megválasztásában elindulnia kell.
                Ami pedig engem illet, tudva van Önök előtt, hogy a közigazgatás terén immár 25 éve működöm s ebből 10 év községi [városi] szolgálatra esik.
                Jelszavam: munka, becsületesség és igazságszeretet; s e jelszavakhoz minden pártfelekezet és magánérdekre való tekintet nélkül, hű is maradok.
                Tiszttársaim bennem következetes előzékenységre de egyúttal következetes és igazságos szigorra számíthatnak.
                Ami pedig a nagyközönséget illeti, ez az ajtó személyválogatás nélkül minden polgártársam előtt, kinek tanácsra vagy útbaigazításra van szüksége, nyitva áll.
                Mert ambíciómat képezi, hogy polgártársaimnak nemcsak tiszteletét, hanem bizalmát és szeretetét is elnyerhessem s ezekből minden akadállyal szemben új erőforrást szerezhessek városunk feljesztése s a polgárság jólétének előmozdítása körül rám várakozó nagy feladatomban.
                Isten tartsa Veszprém város nemes közönségét s adjon sikert közös törekvéseinknek.

                Az éljenzéstől többször félbeszakított beszéd elhangzása után a jelenlevők siettek gratulálni a jelöltnek, mire az értekezlet véget ért.


[A tisztújító közgyűlést február 23-án tartották.]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése