2015. december 24., csütörtök

Dr. Horváth Zoltán indítványa kórházépítésre (1923. november 21.)



Dr. Horváth Zoltán nemzetgyűlési képviselő indítványa, 1923. november 21. (Elhangzott az 1923. december 1-én tartott képviselőtestületi gyűlésen)
2 fol gépirat autográf tintaaláírással
BKML V. 175/b. I. 6341/1910, 18021/ki. 1923. sz.

Nagyságos Polgármester Úr!

Innen-onnan már két évtizede lesz, hogy Kiskunfélegyháza város képviselőtestületének tagja vagyok. Ezen idő alatt a város vagyis az összlakosság ügyei iránt mindenkoron a legmelegebb érdeklődést tanúsítottam. A legnagyobb sajnálattal kellett azonban mindig tapasztalnom, hogy a város fejlődése és a lakosság érdekében elgondolt legnemesebb tervek is a gyűlölködésig vitt politikai harcok miatt testet nem ölthettek.
            Úgy vélem, hogy mostanig a világháború szerencsétlen kimenetele és az azt követő összeomlás, továbbá az ezek természetes kísérői gyanánt dühöngött forradalmak és ellenforradalmak, végül mindezek nyomán fakadt rettenetes nélkülözés és nyomos még a politikai harcokhoz hozzáedzett kiskunfélegyháziakat is lelkileg-testileg kimerítette.
            S úgy látom, hogy a hosszú éveken át tartott lidércnyomás alól itt is már majdnem mindenki feleszmélt. Végleges rend és nyugalom, békés munka és tartós kenyér után áhítoznak.
            A lelkeknek ez a dispositiója azt a hitet keltette bennem, hogy Kiskunfélegyházán is elérkezett az a pillanat, amikor az elmúlt életveszedelmek tisztító tüzében lelkileg megújhodva a regeneráló munka és békés élet alkotásainak terére kell lépnünk.
            Mi volna hát az alkotás, amely az elfásult, kimerült lelkeket is magával ragadná? Mi volna az az alkotás, ami az elszunnyadt politikai kedélyeket sem háborgatná? Mi volna az az alkotás, amely a szegényeknek testi-, gazdagoknak pedig lelki gyógyulást szerezne?
            Nagyságos Polgármester Úr, ez az alkotás semmi egyéb nem lehet, mint a régóta nélkülözött modern városi közkórház.
            Ha eddig is a megmelegebben érdeklődtem a város ügyei iránt, úgy most, amikor polgártársaim kitüntető bizalma folytán Kiskunfélegyháza város nemzetgyűlési képviselője vagyok, kétszeresen kötelességem nemcsak érdeklődni, hanem a közérdekű maradandó alkotások létrehozásában teljes odaadással részt venni.
            Egyrészt ezen kötelezettségemnek teszek eleget, másrészt emberszeretetem sugallatás követem, amikor azt
indítványozom,
hogy a képviselőtestület határozza el:
miszerint a lehető legrövidebb idő alatt városi közkórházat építtet, s e végből igénybe veszi a városnak minden nélkülözhető vagyonát s jövedelmeit, továbbá a rokoncélú alapítványok anyagi erejét és felrázza a város lakosságát is, hogy anyagi erejéhez mérten szintén áldozzon a nemes cél érdekében; s végül a városi közkórház építése kérdésének állandó munkálása és mielőbbi megvalósítása érdekében Jenovay Dezső elnöklete alatt 24 tagú bizottságot választ.
Nagyságos Polgármester Úr, szerény anyagi erőmhöz képest én rögtön lerovom a jelen indítványommal egyidejűleg átadott egy darab Pesti Hazai Első Takarékpénztári részvény képében anyagi hozzájárulásomat; az erkölcsi hozzájárulásom pedig – ígérem – kimeríthetetlen lesz.
Kiskunfélegyháza 1923. évi november hó 21. napján.
Dr. Horváth Zoltán
nemzetgyűlési képviselő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése