2013. február 1., péntek

Az egészséges lakóház, 1789

A Mindenes Gyűjtemény más érdekes írások között 1790-ben közölt egy rövid, Vitruviust visszhangzó értekezést az egészséges lakóházról.

Miképpen kellessék 'a házakat építeni, hogy egészséges
lakás lehessen azokban,
in: Mindenes Gyűjtemény, 1789, 2. félév, 17. szám, 271-272.

Mintha csak ezt visszhangoznák később Lestár Péter és Kada Elek, Bernády György és Molnár Béla városfejlesztési koncepciói, amelyek a vályog- és vertfalas házakat száműzni igyekeztek a városközpontból. Alább a szöveg betűhív gépirata. Kiderül belőle, hogy a paraszti építkezésben nem szokásos lábazatot szorgalmazza, valamint azt a nagyon is hagyományos tájolást, amely a paraszti építészetben is bevált.



        Az egészségtelenségnek oka, noha közönségesen keveset gondolja-meg azt sok ember, a' házak' építések. Töbnyire, vagy igen dombos, vagy lapájos helyekre vagynak a' lakó házak építettve. Innét van, hogy mind a' két félék gyakran nedvesek, 's azért egészségtelenek is. A' kik, az illyen házakban laknak, azok sok-féle alkalmatlanságot tapasztalnak; házi hol-mijek meg-romlik 's meg-rothad, magokat pedig eggyik nyavalya után a' másik éri. A' kemény munkához szokott ember ugyan meg nem érzi ezen alkalmatlanságot olly igen hamar, de hová tovább annál veszedelmesebb. Gyakran tapasztalhatni az egészségtelen házak által okoztatott szomorú következéseket, kivált a' gyermekágyas asszonyokban és tsetsemő gyermekekben, alíg hogy eggy nayavalyábol ki-menekednek, már is más nyavalyába esnek.
      Mind az illyen alkalmatlanságoktól és nyavalyáktól, jó formán meg-menthetné magát az ember, hogy ha a' ház építésben vígyázóbb 's gondosabb vólna. Felette nagyot segít a' lakóházak' egészséges vóltokra, ha azoknak fenekét 's földjét, fövénnyel, 's apró követsekkel, vagy öszve törött téglával ki-töltené az építő, 's az által a szomszédja földjénél fellyebb emelné; vagy ha eggy óldalba nem építene házat. - E meg-jegyzésre, vajha bár tsak vígyázóbbakkű tehetnénk a' házépítőket. - Meg-kívántatik az egészséges házak' építésésekre az is, hogy a' mennyire tsak lehetséges, minden házak nap költe és dél köztt lévő tájan építtessenek; mivel ez a' tájék 's rész leg-egészségesebb, és leg-tisztább levegőt szolgáltat a' házban lakozóknak.
       Vajha tsak, a' kik ezután, kivált a' falusi gazdák közzül építenek, ezen megjegyzésre jobban vígyázának! Melly igen szíves örömünkre szolgál, ha tsak eggy egészségesebb ház' építéseben lehettünk ez által eszközök!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése