2011. október 7., péntek

Szegedi út 8-10. számú házak

A még augusztusban elkezdett bejegyzéssorozatot, amely a Szegedi úttal hivatott foglalkozni, akkor ígértem megszakítani, ha valami nevezetes esemény jön közbe. Ilyen esemény több is volt az elmúlt néhány hónapban, sőt, egymást érték, de most a Szegedi úti sorozatot egy újabb házcsoporttal folytatom. Már csak azért is, mert a ma beköszöntött esős ősz jól előrevetíti azt az évszakot, amelyiket az első közölt kép megidéz. Ezzel a gondolattal pedig annál időszerűbb eljátszani, minél inkább rövidülnek a nappalok.
A Szegedi út 8. és 10. szám alatt álló földszintes polgárházak mintha édestestvérek lennének. Soros beépítésben, az út keleti felén állnak, nem messze a Kalmár-kápolnától, a már ismertetett 7. és 9. számú házakkal szemközt. A 8. számú ház majdnem teljesen őrzi eredeti homlokzatát. (Hogy belsejét mennyire, azt az építési dátum és az építtető ismeretének hiányában nem lehet megmondani). A homlokzat 2 + 1 + 3 + 1 +1 tengelyes, érdekes tagolású: a jobb oldali szárazbejárós kapu tengelyét kváderekkel emelik ki, de nem rizalittal, azaz nem ez a tengely emelkedik ki a falsíkból, hanem az öt ablakos középrész. A bal oldali tengelyt is kváderek zárták le, ezekből ma már csak alul maradt meg néhány. Megmaradtak a szemöldökpárkányok fölé kerül háromszögletes illetve megszakított íves timpanonok és az eresz alatti konzolok, igaz, ez utóbbiak erősen hiányosak, a hézagos helyeken az építés technikája is jól nyomon követhető. A lábazatot feltehetőleg átalakították, az egymásba illeszthető betonelemek a kaputól jobbra nem találhatók meg. Az épületben egykor bútorbolt működött, ma eladásra hirdetik.
A soros beépítésben csatlakozó 10. számú ház hasonlóan nézhetett ki. Ennek homlokzatáról azonban minden díszt levertek. Hogy mégis egykorú a szomszéd épülettel, arra a magas tetőből, a pinceablakokból, valamint a homlokzat tagolásából következtethetünk: az 1 + 4 +1 tengely két szélső rizalitra utal. Az épülethez nem tudni, tartozott-e szárazbejárós kapu. Ez nem kizárt, de nem is szükségszerű tartozéka volt a hasonló nagyságú polgárházaknak. A házban ma több család lakik.
Mindkét ház igen előkelő helyen áll, építtetőjüket módosabb polgárok között lehet keresni. Egykorú lakcímjegyzékekből (a Kiskun Múzeum gyűjteményében) talán még azonosítható is lenne az építtető.
Szegedi út 8. (2011)

Szegedi út 8. (2010)


Szegedi út 10. (2011)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése