2015. január 15., csütörtök

Ilyen volt, ilyen lett... az Arad utca 13. számú ház

Az Erdélyváros karakteres kertvárosi jellegű, kislakásos tisztviselői kislakásai az 1920-as években épültek. E házak egy olyan homlokzat vakolatarchitektúrát hordoznak, amely telepszerűen épített kislakások esetében meglehetősen ritka Magyarországon.
Ilyen vakolatarchitektúra pusztult el az Arad utca 13. számú házról. Az eredeti homlokzat négytengelyes volt, középen és szélein függőlegesen tagoló, pilaszterszerű vakolatmegoldással. A pilaszterek fejezete hasonlított a Halasi út 13. számú házéhoz. Egyedi volt a párkány alatti fogrovatos sorminta, és az ablakok fölötti szupraporta-szerű keretkiképzés. Eltűntek az ablakok könyöklői alatti köténydíszek, amelyek az 1907-ben épült Fekete Gáborné-féle házéhoz hasonlók. A felújítást ablakcsere indokolta. Ez magyarázza, hogy csak a lábazat maradt meg, amely az 1920-as évek rücskösen felvitt, függőleges sima csíkokkal tagolt technikájának emléke volt. Általában egy teljes értékű felújításnál a gyakran vizesedő lábazatot javítják. Ez a lábazat valószínűleg nem vizesedett, ennek nyoma a falon sem látszott. Ezért teljesen érthetetlen a falfelület újravakolása, hiszen ha egyszer vizesedni kezd a lábazat, akkor a most bepucolt falhoz is hozzá kell majd nyúlni.
Az Erdélyváros egy különleges emléke, Kiskunfélegyháza építészetének egy történeti szempontból fontos emléke vált így teljesen jellegtelen, semmimondó, építészeti értéket már nem hordozó parasztházzá.
Az Arad u. 13. számú ház 2009-ben

homlokzati részlet 2009-ből

A jellegzetes homlokzati ornamentika 2009-ben
Az épület 2014 decemberében

Csak az oldalhomlokzatok sárga-rózsaszín festése tanúskodik az eltüntetett vakolat egykori színéről.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése