2014. május 17., szombat

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület kiállítása Kiskunfélegyházán (1901)

Az EKE (amelyet az Erdélyi Kárpát-egyesülettel azonosítottam), 1901-ben Budapesten tartott bemutatót, s ennek hatására Kiskunfélegyháza városvezetése is meghívta, hogy a félegyházi háziipari kiállításon az erdélyi háziiparnak is legyen bemutatója.
Így is lett. A kiállítás 1901. március 10-én vasárnap nyílt, a főgimnázium tornacsarnokában (ahol nem voltak ritkák a háziipari kiállítások, sőt festményvásárok sem ekkoriban). Az EKE a terem harmadrészét foglalta el, kalotaszegi varrottasokkal (amelyek a fő attrakciót képezték), szövött és hímzett székely cikkekkel, s szerepeltek az erdélyi vármegyék háziipari termékei is. A kiállításon Berger Károly Lajos (a helyi rendező, gazdasági szaktitkár) és Radnóti Dezső, az EKE főtitkára tartott vezetést. Az első nap 6000 ember látta a kiállítást, a tolongás miatt 15 percenként be kellett zárni a csarnok ajtaját.
Március 11-én a földművelésügyi minisztert képviselő Kelle Gyula gratulált a "hazafias kiállítás" sikeréhez. Kada Elek és Horváth Ádám Kecskemétről átjöttek. Ennek a látogatásnak köszönhetően Kecskeméten 1910 nyarán tartottak háziipari kiállítást.
A kiállítás három napig tartott nyitva, március 13-án este, bankett keretében zárták be, ahol Szerelemhegyi Károly félegyházi polgármester mondott pohárköszöntőt.
A kiállításról a kolozsvári Ellenzék c. lap számolt be, amely gyakran számolt be Holló Lajos 48-as párti országgyűlési képviselő munkájáról is.

Forrás: "Az EKE Félegyházán", in: Ellenzék. Politikai és társadalmi hetilap [Kolozsvár], 22. évf. 61. sz. 1901. március. 14. 2.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése